Experti din cele mai diverse medii si opiniile lor despre stress

The greatest weapon against stress is our ability to choose one thought over another. William James – philosopher and psychologist, was instrumental in establishing Harvard’s psychology department

In times of great stress or adversity, it’s always best to keep busy, to plow your anger and your energy into something positive. Lee Iacocca – American automobile executive

If you don’t think your anxiety, depression, sadness and stress impact your physical health, think again.

Continue

Energia de potential

In ultimul timp nu trece o postare, un paragraf, un minut fara ca cineva sa spuna cuvantul energie. Iarasi, intelesul e foarte personal si dorim de fiecare data sa intrebam: ce intelegi tu prin energie? Una dintre definitiile din fizica?

De acord, energie inseamna:

  1. Capacitate a unui sistem (fizic) de a efectua lucru mecanic la trecerea dintr-o stare dată în altă stare.
  2. Forță, putere, tărie, vigoare, capacitate de a acț ♦ Fermitate, hotărâre în atitudini, în acțiuni.

Continue

Performanta profesionala si stresul in exces

Iluzia tinerilor este ca lumea ii asteapta pe ei, chiar pe ei. Deziluzia maturilor este ca lumea ii abandoneaza pe ei, chiar pe ei. In general, prin “lume” se intelege, destul de gresit, profesia si mediul in care se exercita ea. O intreprindere devine o lume – mai mare sau mai mica – cu regulile ei, cu succesele si caderile ei, cu viata interna agrementata de tot felul de picanterii…  (Se cultiva si ideea de “mare familie” – tot destul de gresit.

Continue

Istoria personala

Poate cateodata e bine sa ne scriem istoria personala in 100 de cuvinte. In 200 de cuvinte, in 500 de cuvinte.  Ca pe o compunere esentializata.

100 de cuvinte

M-am nascut la Magurele. Am invatat bine la scoala, dar nu am excelat. Nu am inteles nimic din ce se petrece in jurul meu:  nici in familie, nici in societate. Am invatat de mic sa pretind ca inteleg.

Continue

Nimicuri si prostioare

Agrafe colorate. Poze cu catei uzi, hamsteri care sforaie, pisici care fac giumbuslucuri. Caiete cu coperti colorate, tricouri cu mesaje cool, backpacks & smart apps. Nasturi (nastuuuri?), afine cat o cireasa in mijlocul iernii. Jaluzele de hartie ca un acordeon, jingle-uri, bomboane de menta. Ciocolatele in forme placute, cut-uri din filme, retete gratuite, tiparite frumos, pe carton mat, pe care nu ai sa le faci niciodata. Gume de sters, flori naturale, dar supradimensionate, de usturoi.

Continue

Frica

Exista frici clare, cu un obiect bine definit. Acestea sunt relativ gestionabile. Nu vrem sa le bagatelizam deloc – le avem cu totii. Ne e frica de caini, de intuneric, de injectii, de piete largi, de lift etc. Le ocolim aproape intotdeauna. Avem cateva sanse, avem cateva planuri. Ne incurca, dar reusim sa ne vedem de viata.

Si exista frici mai “categoriale” – frici al caror obiect nu mai poate fi tot atat de repede indicat.

Continue

Recuperarea fizica dupa boala

Inca nu am invatat toti sa ne recuperam – de fapt, inca nu am invatat nici sa ne respectam boala. Ducem gripele pe picioare, la serviciu, la birou, plimbam amigdalitele si bronsitele peste tot, tragem de noi si contam pe superstitii ca sa ii protejam pe ceilalti.

Apoi ne miram candid ca suntem tot timpul obositi. Organismul trebuie sa-si revina. Reintrarea in circuit nu se face numai pentru ca vrem tare-tare. Ar trebui sa ne alimentam corect, cu un numar de calorii crescut, ar trebui sa ne hidratam calculat, ar trebui sa reluam ritmul treptat –

Continue

Suntem ceea ce credem ca suntem…

Auto-investirea e o alta chestiune locala (a cata?!)  cu trasaturi mutante.

Dupa comunismul egalizator, ne-am trezit ca trebuie sa ne injectam cu “self-esteem” la urgenta. Unora, care au crezut si au chiar facut injectiile astea, nu prea le-a iesit. Au obtinut un orgoliu ridicol intemeiat pe o intonatie sacadata si nervi vechi, murati in incercarile trecute.

Nu credem – ca Vasile Zamfirescu – ca e nevoie de un Minister al Stimei de Sine – desi il apreciem profund pe profesor.

Continue

Credinta lucida

A fost asa un tavalug  lipsa asta de credinta… La fel ca si excesul de credinta institutionalizata. Asa obositoare – pentru tot pamantul. O epuizare, o secatuire de rezerve la propriu si la figurat.  Ca si cum fiecare miracol ar fi fost cheltuit degeaba.

Nu ca ateii nu ar face miracole… Fac! Dar nepunandu-le in conturi mai mari decat noi – noi, homo sapiens sapiens, o specie totusi limitata… –

Continue

Neurologia astazi

Medicii de familie ar trebui sa poata preda neurologie celor pe care ii au in grija. Spunem asta cu toata consideratia fata de medici si fata de toti oamenii, fara nicio umbra de sarcasm – stiind ca articolul simplifica si relativizeaza teribil. E un demers imaginat – nu un proiect implementabil … cel putin nu in acesti termeni.

Dar neurologia este acum una dintre cheile intelegerii lumii. Ar fi bine sa intelegem cu totii cum functioneaza creierul – am putea sa ne stapanim mintea, sa ne potentam trairile bune, sa ne coordonam constient actiunile.

Continue