JURAMANTUL LUI HIPOCRATE

La primirea in randurile Colegiului Medicilor din Romania, medicul va depune Juramantul lui Hipocrate in formularea moderna (art. 378):

„O data admis printre membrii profesiunii de medic,
Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii.
Voi pastra profesorilor mei respectul si recunostinta care le sunt datorate,
Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate,
Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatia sacra,
Voi pastra secretele incredintate de pacienti, chiar si dupa decesul acestora,
Voi mentine, prin toate mijloacele, onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic,
Colegii mei vor fi fratii mei,
Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala,
Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.”

In ziua de azi ne-am obisnuit sa confundam serviciile medicale cu medicii. Si sistemul cu oamenii.  Dar nu toti oamenii sunt la fel. Si nici medicii. Si nici pacientii. Si nici suferinta: suferinta este foarte diferita – desi o simtim cu totii.  Si vindecarea…

Mindbalance vrea sa recupereze din demnitatea pierduta, vrea sa refructifice constiinta, care e darul conditiei noastre, a oamenilor. Vrem sa lucram la o reparatie fata de toti: fata de pacienti, fata de medici, fata de farmacisti, fata de lucratorii din serviciile sanitare – fata de toti.  Echilibrul mintii presupune si acest efort. Efortul de a participa la vindecarea ranilor sociale.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.