Fericirea in termeni clinici

Alergam dupa fericire. Se pare ca alergarea, la propriu si la figurat, ne face bine. Iata un scurt extras dintr-un articol tehnic, care enumera elementele neurochimice ale fericirii:

(gasiti articolul intreg la https://www.psychologytoday.com/blog/the-athletes-way/201211/the-neurochemicals-happiness)

Endocanabinoidele – moleculele beatutidinii, dintre care amintim anandamida (de la “ananda”/ beatitudine, in limba sanscrita). Se presupune ca functioneaza ca niste chei, care inchid anumite sisteme si determina schimbari in perceptive. Neurologii cred ca fabricam singuri variante ale endocanabinoidelor, dar vor mai trece decenii pana cand acestia le vor putea izola.

Dopamina – “molecula de recompensa” – este responsabila de comportamentele care vizeaza recompense si de cautarea placerii. Daca doriti sa beneficiati de o doza de dopamina, stabiliti-va un obiectiv si duceti-l la indeplinire.

Oxitocina – “molecula care ne leaga”. Oxitocina este un hormon legat de relatii si de cresterea increderii si a loialitatii.  Nivele inalte de oxitocina au fost depistate in “cazurile” partenerilor care se iubesc. Contactul fizic, afectiunea, iubirea si intimitatea ne fac sa ne simtim fericiti.

Acestea sunt primele responsabile, desi lista nu se opreste aici. Continua cu GABA – molecula anti-anxietate,  serotonina – molecula increderii, adrenalina – molecula energiei.

Dar starea de spirit este mai mult decat o serie de molecule bine-izolate. Alergam dupa fericire, o prindem, dar trebuie sa stim sa o pastram….

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.