Performanta profesionala si stresul in exces

Iluzia tinerilor este ca lumea ii asteapta pe ei, chiar pe ei. Deziluzia maturilor este ca lumea ii abandoneaza pe ei, chiar pe ei. In general, prin “lume” se intelege, destul de gresit, profesia si mediul in care se exercita ea. O intreprindere devine o lume – mai mare sau mai mica – cu regulile ei, cu succesele si caderile ei, cu viata interna agrementata de tot felul de picanterii…  (Se cultiva si ideea de “mare familie” – tot destul de gresit. ) In orice caz, performanta pe care o pretinde mediul professional de la individ este mare.

Fara deschideri si repere exterioare, aceste micro-lumi tind sa-si suprasolicite “locuitorii”– din ratiuni economice, toate prea bine-cunoscute. Aici intervine discernamantul individual – capacitatea de a regla echilibrul interior-exterior dupa criteriile personale.  Criteriile personale care trebuie formulate.

Cu asta ar trebui sa inceapa orice scoala: pana la 18 ani trebuie sa explorezi, pana la 25 trebuie sa iti poti formula descoperirile, pana la 30 trebuie sa stii totul despre tine, pana la 35 trebuie sa echilibrezi ce ai gasit in exterior cu ce ai gasit in interior. Atunci, excesul dispare, reglajul functioneaza si nu te mai simti abuzat.

 

foto: Sebastien Gabriel 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.