Arta si cultura

nu sunt neaparat o relaxare. Dimpotriva chiar. Ne pun probleme, ne incurca. Nu le intelegem. Trebuie sa ne luptam cu tema (uneori, desigur). Dar dupa ce ne-am luptat, dupa ce am “castigat” intelesurile altuia, wowww, ce incantare!

Din pacate nu mai e chiar la moda sa fii cult. Subteran se vehiculeaza chiar contrariul. Haha. Ca si cum cultura adevarata ar fi un bagaj la propriu. Care trage greu si trebuie lasat la triaj.

Continue

O viata de om

O viata de om se numara in ani, zile, ore, minute. Insa aproximarile memoriei ne fac poate mai fericiti. Ce tristete sa tot “dai la replay” conversatii nesfarsite, dialoguri nefericite. Pana la urma, e o amar sa reiei si dialogurile bune de prea multe ori … Ele se coclesc – si din nou, ne trezim obositi si nu stim prea bine de ce.

Gandurile noastre sunt foarte obositoare. Aceste malaxoare care mesteca dialoguri – din memorie sau anticipatie – ne consuma energia.

Continue

Mama si toti copiii lumii

Regresia noastra e catastrofala – pe alocuri. Totusi nu se poate fara ea. Trebuie sa coboram adanc ca sa ne vedem in profunzime… Dam de placile tectonice, de fondul cutremurator al caracterului…

Toti scriu acum despre planeta, despre mama-pamant. Toti vorbesc despre nenorociri si se uita la fotografii artistice cu ele… dar nu am vazut prea multi oameni care sa ridice un gunoi de pe jos …

Da, e drept ca din ce in ce mai putini il arunca – dar pasul urmator, ridicarea gunoiului celuilalt de pe jos e inca greu.

Continue

“O caisa si-un cais / Se certau in paradis”… (din poemul lui Ion Caraion)

… panica primordiala / Incolti sub o petala…

Sub versurile astea nu ar mai trebuie scris nimic. Certurile sunt groaznice. Dar, din nu-se-stie-ce-motiv, in ultimul timp oamenilor li se pare ca e ok sa te certi. “Fac scandal” e ceva bun, ca si “smecher” …

Nu, scandalul nu e ceva bun. Si nici smecheria. Scandalul e incapacitatea de a stapani subiectul, cearta e imposibilitatea de a cadea de acord.

Continue

Experti din cele mai diverse medii si opiniile lor despre stress

The greatest weapon against stress is our ability to choose one thought over another. William James – philosopher and psychologist, was instrumental in establishing Harvard’s psychology department

In times of great stress or adversity, it’s always best to keep busy, to plow your anger and your energy into something positive. Lee Iacocca – American automobile executive

If you don’t think your anxiety, depression, sadness and stress impact your physical health, think again.

Continue

Energia de potential

In ultimul timp nu trece o postare, un paragraf, un minut fara ca cineva sa spuna cuvantul energie. Iarasi, intelesul e foarte personal si dorim de fiecare data sa intrebam: ce intelegi tu prin energie? Una dintre definitiile din fizica?

De acord, energie inseamna:

  1. Capacitate a unui sistem (fizic) de a efectua lucru mecanic la trecerea dintr-o stare dată în altă stare.
  2. Forță, putere, tărie, vigoare, capacitate de a acț ♦ Fermitate, hotărâre în atitudini, în acțiuni.

Continue

Performanta profesionala si stresul in exces

Iluzia tinerilor este ca lumea ii asteapta pe ei, chiar pe ei. Deziluzia maturilor este ca lumea ii abandoneaza pe ei, chiar pe ei. In general, prin “lume” se intelege, destul de gresit, profesia si mediul in care se exercita ea. O intreprindere devine o lume – mai mare sau mai mica – cu regulile ei, cu succesele si caderile ei, cu viata interna agrementata de tot felul de picanterii…  (Se cultiva si ideea de “mare familie” – tot destul de gresit.

Continue

Istoria personala

Poate cateodata e bine sa ne scriem istoria personala in 100 de cuvinte. In 200 de cuvinte, in 500 de cuvinte.  Ca pe o compunere esentializata.

100 de cuvinte

M-am nascut la Magurele. Am invatat bine la scoala, dar nu am excelat. Nu am inteles nimic din ce se petrece in jurul meu:  nici in familie, nici in societate. Am invatat de mic sa pretind ca inteleg.

Continue

Nimicuri si prostioare

Agrafe colorate. Poze cu catei uzi, hamsteri care sforaie, pisici care fac giumbuslucuri. Caiete cu coperti colorate, tricouri cu mesaje cool, backpacks & smart apps. Nasturi (nastuuuri?), afine cat o cireasa in mijlocul iernii. Jaluzele de hartie ca un acordeon, jingle-uri, bomboane de menta. Ciocolatele in forme placute, cut-uri din filme, retete gratuite, tiparite frumos, pe carton mat, pe care nu ai sa le faci niciodata. Gume de sters, flori naturale, dar supradimensionate, de usturoi.

Continue

Frica

Exista frici clare, cu un obiect bine definit. Acestea sunt relativ gestionabile. Nu vrem sa le bagatelizam deloc – le avem cu totii. Ne e frica de caini, de intuneric, de injectii, de piete largi, de lift etc. Le ocolim aproape intotdeauna. Avem cateva sanse, avem cateva planuri. Ne incurca, dar reusim sa ne vedem de viata.

Si exista frici mai “categoriale” – frici al caror obiect nu mai poate fi tot atat de repede indicat.

Continue